Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Doneseno rješenje o provođenju istrage i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv hrvatskog državljanina (1973.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. u vezi čl. 34. Kaznenog zakona, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage. (21. 9. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 19. rujna 2016. u Zagrebu i Munama (općina Matulji); u cilju da se materijalno okoristi; u dostavno vozilo koje nije namijenjeno za prijevoz ljudi, smjestio ukupno petnaestero stranih državljana, tražitelja azila i osoba bez isprava o identitetu (13 u tovarni prostor bez odgovarajućeg dovoda zraka) koje su ga; u zamjenu za obećanu novčanu nagradu od ukupno 500,00 eura po obavljenom poslu; angažirale za prijevoz do slovenske granice radi nedopuštenog prelaska državne granice kod mjesta Mune. Sukladno tome, osnovano se sumnja da ih je okrivljenik prevezao do mjesta Zvoneće u neposrednoj blizini slovenske granice, gdje ga je prije stizanja na konačno odredište zaustavila i u ostvarenju namjere spriječila granična policija.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.