Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv jednog hrvatskog državljanina (1958.) i dvojice državljana Srbije (1983. i 1974.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima iz članka 202. stavak 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti iz članka 200. stavak 1. i 2. KZ-a, provelo dokazne radnje njihova prvog ispitivanja. (21. 12. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od rujna 2016. do 20. prosinca 2016., na području Rijeke i Labina; zajedno i dogovorno; nakon što je prethodno osumnjičeni hrvatski državljanin tijekom rujna 2016. godine, od za sada nepoznate osobe, preuzeo jedanaest kutija s većom količinom mrtvih ptica koje su u Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama navedene kao strogo zaštićena vrsta i čije je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu zakonom zabranjeno. Osnovano se sumnja da je ptice pohranio u hladnjaku u svojoj kući, da bi 20. prosinca 2016. ukupno 1128 ptica (vrijednost oko 900.000,00 kuna) predao drugoj dvojici osumnjičenika kako bi ih radi daljnje prodaje prenijeli na područje Republike Slovenije.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku), a u odnosu na osumnjičene državljane Srbije i zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku).