Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv dvije osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv trojice hrvatskih državljana (1979., 1979. i 1969.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. Kaznenog zakona i  ovjeravanja neistinitog sadržaja iz čl. 281. st. 1. KZ-a, provelo dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice uhićenih osumnjičenika. (23. 11. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su dvojica 38-godišnjaka, od 28. travnja 2016. do 20. srpnja 2016. u Rijeci; zajedno i dogovorno; nastupajući kao odgovorne osobe i u ime jedne tvrtke sa riječkog područja, u pet navrata na području Republike Italije i Republike Njemačke pribavili osobna vozila različitih marki, iako su znali da se radi o ukradenim vozilima. Za ista su vozila, zajedno s lažnim računima navodne tvrtke prodavatelja i drugom pratećom dokumentacijom, pokrenuli postupak carinjenja i tehničkog pregleda u stanici za tehnički pregled, dok su u nadležnoj policijskoj upravi u odjelu za prometne isprave pokrenuli postupak ishođenja i ovjere prometnih dozvola za uvezena vozila, u čemu su i uspjeli s obzirom da nadležne službe nisu imale razloga sumnjati u istinitost priložene im dokumentacije.
Osnovano se sumnja i da je 48 godišnji trećeosumnjičenik, postupajući na identičan način,  u dva navrata, 19. siječnja 2016. i 24. studenog 2016., u ime svoje tvrtke, pribavio i registrirao dva osobna vozila, za koja je znao da se radi o ukradenim vozilima.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice ispitanih osumnjičenika (1979. i 1979.) i to u odnosu na prvoosumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku), a u odnosu na drugoosumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.