Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (1955.) i državljanina Republike Hrvatske (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (24. 6. 2014.)

Okrivljenike se tereti da su početkom listopada 1991. godine u mjestu Kablar (Grad Karlovac), za vrijeme oružanog sukoba hrvatske vojske sa tzv. JNA-a i srpskim paravojnim formacijama tijekom okupacije mjesta Kablar; protivno odredbama međunarodnog i humanitarnog prava; prvookrivljenik kao zapovjednik vojne formacije, voda čete Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak tzv. SAO Krajine; a nakon što su dvojica vojnika uhitili civila I. G.  te mu ga doveli na ispitivanje; naredio da ga ubiju. Nakon toga drugookrivljenik ga je zajedno s dvojicom vojnika odveo u blizinu obiteljske kuće i usmrtio ga hicima iz vatrenog oružja.
Protiv drugookrivljenika koji je nedostupan nadležnim tijelima Republike Hrvatske predloženo je produljenje istražnog zatvora zbog pritvorskog osnova iz čl. 123. st. 1., 2. i 4. ZKP-a.