Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 32-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci ispitan je 32-godišnji hrvatski državljanin zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11 u vezi s člankom 34. KZ-a, narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora iz članka 141. stavka 1. KZ-a, prijetnje iz članka 139. stavka 2. KZ-a i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 1. KZ-a, sve u vezi s člankom 51. KZ-a. (24. 8. 2017.)

Osnovano se sumnja da je 32-godišnjak 22. kolovoza 2017. na području Primorsko-goranske županije; u nakani da se domogne novca; zamaskiran i naoružan automatskom puškom ušao u obiteljsku kuću u Kastvu gdje je u jednom od stanova zatekao 53-godišnju hrvatsku državljanku u koju je uperio pušku tražeći da ga odvede do stana u kojem boravi 65-godišnji hrvatski državljanin, što je ona u strahu i učinila. Pod prijetnjom oružjem, osnovano se sumnja da je osumnjičenik zatražio od 65-godišnjaka da mu da novac i bankovnu karticu, što je on odbio učiniti, nakon čega je došlo do međusobnog naguravanja uslijed kojeg je oštećenik uspio izgurati osumnjičenika iz stana. Osnovano se sumnja i da je kazneno djelo počinjeno oružjem čije je posjedovanje građanima zabranjeno.
Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage, Županijskom sudu u Rijeci je podnijet prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavka 1. točke 2. i 3. ZKP/08).