Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 59-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon završene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. Kaznenog zakona u vezi s člankom 34. stavkom 1. KZ-a i člankom 24. stavkom 2. KZ-a. (26. 9. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je 24. svibnja 2017. u Rijeci, u dvorištu obiteljske kuće u kojoj prebiva; u neubrojivu stanju uslijed kojeg nije mogao shvatiti značenje svojih postupaka niti je mogao upravljati svojom voljom; držeći u rukama upaljenu motornu pilu trčao za svojim 66-godišnjim bratom te, u namjeri da ga liši života, pilom nasrnuo prema njegovom vratu zahvativši mu leđnu stranu zimskog prsluka, košulju i potkošulju, nakon čega se lanac motorne pile zapetljao i blokirao. Oštećeni 66-godišnjak zadobio je oguljotinu na donjem dijelu leđa.
Provedenim vještačenjem je utvrđeno da je okrivljenik djelo počinio u neubrojivom stanju i da je opasan za okolinu, pa je temeljem članka 550. stavka 1. ZKP-a postavljen zahtjev da mu se odredi prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.
Predloženo je da se istražni zatvor protiv okrivljenika produlji temeljem odredbe članka 551. stavka 1. ZKP-a, s obzirom da je djelo počinio u stanju neubrojivosti te postoji visok stupanj vjerojatnosti da bi mogao zbog duševnih smetnji počiniti teže kazneno djelo.