Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitana petorica osumnjičenika zbog kaznenih djela protiv imovine i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, protiv petorice hrvatskih državljana (1979., 1985., 1983., 1989., 1978.) zbog osnova sumnje na počinjenje sedam kaznenih djela teške krađe iz članka 229. stavak 1. točka 1. i stavak 2. u svezi članka 228. stavak 1. Kaznenog zakona, četiri kaznena djela teške krađe u pokušaju iz odredbe članka 229. stavak 1. točka 1. u svezi članka 34. KZ-a i dvanaest kaznenih djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari iz odredbe članka 234. stavak 2. KZ-a, sve u svezi članka 51. KZ-a, provelo dokazne radnje ispitivanja osumnjičenika i predložilo određivanje istražnog zatvora. (29. 5. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 19. travnja 2019. do 22. ožujka 2020. na području Primorsko-goranske, Zagrebačke, Istarske i Krapinsko-zagorske županije; u nakani stjecanja nepripadne materijalne koristi u većem iznosu, prema prethodnim dogovorima i međusobno podijeljenim ulogama; uporabom smjese plina izazvali eksplozije bankomata zbog kojih je došlo do njihovih oštećenja, nakon čega su u sedam navrata iz unutrašnjosti bankomata uzimali novac u iznosima od više stotina tisuća kuna. Osnovano se sumnja da su na isti način u četiri navrata smjesom plina izazvali eksplozije koje nisu oštetile bankomate u dovoljnoj mjeri da bi iz njih mogli uzeti novac nakon čega su napuštali mjesto događaja. U cilju izvršenja kaznenih djela osumnjičenici su se, osnovano se sumnja, koristili osobnim vozilima trećih osoba bez njihova znanja i privole.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenika, trećeosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).