Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitana 62-godišnjakinja i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci zaprimljena je kaznena prijava Policijske uprave primorsko-goranske protiv hrvatske državljanke (1957.) kojom ju se sumnjiči da je počinila devetnaest kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1 i 2. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a, te je osumnjičenica nakon uhićenja ispitana u ovom državnom odvjetništvu. (2. 8. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica od 2005. do 19. lipnja 2018. kao zaposlenica u poslovnici jedne banke, na radnom mjestu blagajnice u sektoru građanstva, bez znanja i odobrenja klijenata banke i vlasnika bankovnih računa, višekratno u računalnom sustavu banke evidentirala fiktivne isplate klijentima banke iako one nisu bile obavljene i u više navrata novčane iznose neovlašteno podizala, a potom i izrađivala nevjerodostojnu blagajničku dokumentaciju radi opravdavanja takvih isplata, te u više navrata novčane iznose klijenata banke koje je primila radi uplate na transakcijske i depozitne račune neovlašteno zadržavala za sebe. Osnovano se sumnja da je navedeno učinila u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi prouzročivši takvim postupanjem banci imovinsku štetu u iznosu od 718.480,00kuna, 163.042,00 eura i 12.984,00 američkih dolara.
Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon ispitivanja osumnjičenice, dostavilo sucu istrage Županijskog suda u Rijeci prijedlog da se protiv nje odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 1. i 2. ZKP-a).