Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv dvoje državljana Republike Srbije zbog ratnog zločina civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je podiglo optužnicu protiv dvoje državljana Republike Srbije (1952. i 1952.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. stavak 1. OKZ-a RH. (3. 5. 2013.)

Optužnicom ih se tereti, da su u rujnu 1991. godine u mjestu Donji Hrastovac (općina Hrvatska Kostajnica) za vrijeme oružane agresije tzv. JNA i paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku, nakon što su njihove jedinice uhitile i zatvorile tri civilne osobe hrvatske nacionalnosti te pet pripadnika MUP-a RH; protivno odredbama Međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, a po naredbi sada pokojnog komandanta njihove jedinice; kamionom ih prevezli na predio polja zvan "Čede Simić Bara" te ih usmrtili hicima iz vatrenog oružja.
Okrivljenici nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, te je protiv prvookrivljenika već ranije određen pritvor i raspisana tjeralica, dok je u odnosu na drugookrivljenika predloženo da se odredi pritvor i raspiše tjeralica iz istih razloga kao i za provookrivljenika odnosno zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja djela.