Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv šestero okrivljenika i tri pravne osobe zbog više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana (1983., 1980., 1978., 1994., 1974. i 1977.) i tri pravne osobe sa sjedištima u Rijeci, Puntu i Krku zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carina iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, računalnog krivotvorenja iz članka 270. stavak 1. KZ-a i zlouporabe naprava iz  članka 272. stavak 1. KZ-a. (4. 12. 2018.)
Optužnicom se petero okrivljenika tereti da su kao vlasnici ugostiteljskih objekata na području Rijeke, Krka i Punta, od 1. siječnja 2017. do 31. svibnja 2018., u cilju izbjegavanja plaćanja poreza, od devetookrivljenika koji se bavi održavanjem informatičkih sustava, kupili računalne programe za fiskalizaciju koji omogućavaju da se s već izdanih i naplaćenih računa, preko elektroničnih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke, koje su potom tako izmijenjene prosljeđivali prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva. Osnovano se sumnja da su na opisani način prvookrivljenik, trećeokrivljenik i petookrivljenik svoje pravne osobe okoristili na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 1.407.468,00 kuna.
Tri pravne osobe koje su stekle imovinsku korist ovim kaznenim djelima su  odgovorne sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. U odnosu na sedmookrivljenika i osmookrivljenika, osnovano se sumnja kako su, kao vlasnici ugostiteljskih objekata, u njima posjedovali inkriminirane programe za fiskalizaciju.