Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitana 62-godišnjakinja i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, po primitku posebnog izvješća Policijske uprave primorsko-goranske, ispitana hrvatska državljanka (1957.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela, a budući da je protiv nje pred ovim odvjetništvom u tijeku istraga zbog istovrsnih kaznenih djela, ovo je državno odvjetništvo donijelo i rješenje o proširenju istrage. (7. 11. 2019.)

Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o proširenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje četrnaest kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, šest kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. KZ-a, dvanaest kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a i dvadeset kaznenih djela računalnog krivotvorenja iz članka 270. stavak 1. KZ-a, sve uz primjenu članka 51. KZ-a.
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica od 3. svibnja 2010. do 24. travnja 2019., kao zaposlenica u poslovnici jedne banke, na radnom mjestu blagajnice u sektoru građanstva, bez znanja i odobrenja klijenata banke i vlasnika bankovnih računa, višekratno u računalnom sustavu banke evidentirala fiktivne isplate klijentima banke iako one nisu bile obavljene i u više navrata novčane iznose neovlašteno podizala. Osnovano se sumnja da je potom izrađivala nevjerodostojnu blagajničku dokumentaciju radi opravdavanja takvih isplata, te je u više navrata novčane iznose klijenata banke, koje je primila radi uplate na transakcijske i depozitne račune, neovlašteno zadržavala za sebe. Osnovano se sumnja da je navedeno učinila u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi prouzročivši takvim postupanjem banci imovinsku štetu u iznosu od oko 5.321.000,000 kuna.

S obzirom da se okrivljenica rješenjima o provođenju i proširenju istrage sada tereti za neovlašteno pribavljanje novčanog iznosa od ukupno oko 7.381.000,00 kuna, državno je odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Rijeci prijedlog da se izmjeni odluka o izrečenoj mjeri opreza zabrane napuštanja boravišta, koja je u odnosu na okrivljenicu trenutno na snazi, te da se protiv nje odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku).