Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitano petero osumnjičenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv četvorice državljana Republike Srbije (1999., 1993., 1989. i 1980.) i jedne državljanke Republike Srbije (1993.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona, provelo dokazne radnje njihova prvog ispitivanja. (8. 9. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici  6. rujna 2017. godine; zajedno i dogovorno, u cilju da se okoriste; nakon što su prethodno angažirani od nepoznate osobe da za novčanu naknadu od najmanje 75 eura po osobi iz Republike Srbije prevezu strane državljane kroz Republiku Hrvatsku do granice sa Republikom Slovenijom, preuzeli u vozilo austrijskih nacionalnih oznaka, kojim su upravljali 18-godišnjak i 24-godišnjak, sedam državljana Pakistana, dok su im ostali osumnjičenici u vozilu njemačkih nacionalnih oznaka kao prethodnica osiguravali smjer kretanja. Na taj su način došli u blizinu granice kako bi ilegalni migranti, izbjegavajući graničnu kontrolu, izašli iz Republike Hrvatske, a u ostvarenju plana su spriječeni kada su ih u blizini graničnog prijelaza zatekli i uhitili službenici granične policije.
Protiv svih osumnjičenika je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku), koji je sudac istrage usvojio i odredio osumnjičenicima istražni zatvor iz predložene zakonske osnove.