Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Predložen istražni zatvor protiv dvije osobe zbog kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka

Policijska uprava primorsko-goranska je podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice rumunjskih državljana (1974. i 1986.) koji su potom ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka računalnom prijevarom iz čl. 271. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i zlouporabom naprava iz čl. 272. st.1. KZ-a. (9. 7. 2013.)
Postoji osnova sumnje da su dvojica osumnjičenika u dva navrata, 09./10. veljače 2013. i od 5. do 7. srpnja 2013., na bankomatima triju banaka na području Rijeke; u nakani da se domognu nepripadne imovinske koristi; montirali uređaj za neovlašteno snimanje podataka s magnetnih zapisa bankovnih kartica klijenata i kamere za snimanje tajnog broja PIN-a tzv. skimmer uređaj. Tako snimljene podatke su proslijedili nepoznatim osobama na području stranih zemalja pomoću kojih su obavljene novčane transakcije s izrađenim krivotvorenim karticama, čime je pričinjena materijalna šteta dvjema bankama.
Temeljem prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci, sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je odredio istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega.