Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci je po primitku kaznene prijave Policijske uprave Primorsko-goranske protiv uhićenog hrvatskog državljanina (1975.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv sigurnosti prometa – obijesne vožnje u cestovnom prometu iz članka 266. Kaznenog zakona, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja okrivljenika, nakon čega je pred Općinskim sudom u Rijeci protiv okrivljenika podignuta neposredna optužnica. (13. 11. 2018.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 12. studenog 2018. g. u Rijeci, svjestan da svojom vožnjom ugrožava druge sudionike u prometu i pristajući na to, unatoč ranije izrečenoj  zabrani upravljanja motornim vozilom, upravljao osobnim vozilom teško kršeći  propise Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kada su se policijski službenici službenim vozilom uputili za okrivljenikovim vozilom, uz uporabu svjetlosnih i zvučnih signala, na njihova se upozorenja da stane oglušio, nastavljajući se kretati užim gradskim središtem koristeći se pri tome prometnom trakom koja je namijenjena za prometovanje vozila iz suprotnog smjera, a prilikom uključivanja na riječku zaobilaznicu automobilom je prošao kroz raskrižje iako je za njegov smjer kretanja na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo te se nastavio kretati  vozeći naizmjence iz lijeve u desnu prometnu traku brzinom od 150 km/h, obilazeći pritom druga vozila. Po izlasku sa riječke zaobilaznice zaustavio je svoje vozilo u jednoj stambenoj četvrti  gdje su ga uhitili policijski službenici. 
U optužnici je predloženo da se okrivljeniku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).