Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1934. i 1960.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kao i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (15. 6. 2016.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od 7. siječnja 2013. do 20. prosinca 2013. u Zagrebu i Čabru počinili navedena kaznena djela odnosno da je drugookrivljeni predsjednik uprave trgovačkog društva iz Čabra, a na poticaj prvookrivljenog većinskog vlasnika i predsjednika nadzornog odbora tog društva, donio odluku o sklapanju nagodbe kojom trgovačko društvo preuzima obvezu sudužnika u kreditu prema jednoj banci za kredit od 19,000.000,00 kuna kojeg je prvookrivljenik podigao od te banke za osobne potrebe.
Kada prvookrivljenik nije vratio navedeni kredit prema uvjetima preuzetim navedenom nagodbom, drugookrivljenik je ponovno na poticaj prvookrivljenika, koristeći svoje svojstvo predsjednika uprave, zaključio ugovor o dugoročnom kreditu s istom bankom kojim trgovačko društvo preuzima obvezu vraćanja dospjelih obveza po glavnici ugovora o kreditu podignutog za potrebe prvookrivljenika u iznosu od 13,593.750,00 kuna.
Drugookrivljenik je, kao osiguranje od prvookrivljenika primio deset solemniziranih bianco zadužnica i pravo zasnivanja založnog prava na poslovnim udjelima koje prvookrivljenik ima u drugom trgovačkom društvu, iako su obojica znali da su predmetni udjeli prvookrivljenika u drugom trgovačkom društvu opterećeni privremenom mjerom koja je upisana u sudski registar nadležnog trgovačkog suda te da na računu prvookrivljenika nema dovoljno sredstava za eventualno realiziranje daljnjih zadužnica.
Slijedom toga je trgovačko društvo u kojem su prvookrivljenik i drugookrivljenik vlasnik i odgovorna osoba ukupno oštećeno za iznos od 1,676.697,03 kuna već otplaćenog iznosa temeljem preuzetih obveza po ugovoru o dugoročnom kreditu te je po preuzetim obvezama iz predmetnog ugovora u obvezi plaćanja preostalih 11,937.120,03 kuna.