Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Predloženo određivanje istražnog zatvora i doneseno rješenje o provođenju istrage

U Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci su, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, ispitani hrvatski državljanin (1983.) i hrvatska državljanka (1988.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prostitucije iz  čl. 157. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i protupravnog oduzimanja slobode iz čl.  136. st. 1. i 2. KZ-a, a 33-godišnji osumnjičenik i zbog kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. KZ-a, te je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv oboje osumnjičenika zbog navedenih kaznenih djela. (16. 12. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su 33-godišnjak i 28-godišnjakinja 9. studenog  2016. do 11. prosinca 2016. u Rijeci; zajedno i dogovorno, u cilju zarade; vrbovali jednu žensku osobu za pružanje seksualnih usluga u stanu koji su u tu svrhu unajmili. Osnovano se sumnja da su oštećenicu onemogućavali u kretanju tako da su je u više navrata zaključavali te ju prisiljavali na spolne odnose sa klijentima, vrijeđali je i ponižavali, čime su kod nje izazvali strah i sram zbog kojeg je pristala pružati seksualne usluge. Novac koji su tako prikupili zadržali su za sebe okoristivši se za najmanje 50.000,00 kuna.
Postoji osnovana sumnja i da je 33-godišnjak 11. prosinca 2016. oštećenicu uhvatio rukama za vrat i počeo ju gušiti govoreći joj da će je ubiti zbog čega je ona osjetila strah za vlastitu sigurnost i život.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv oboje okrivljenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1.t.2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage usvojio.