Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitana petorica makedonskih državljana i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv petorice državljana Republike Makedonije (1993., 1993., 1994., 1999. i 1997.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona, provelo dokazne radnje prvog ispitivanja okrivljenika. (19. 9. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 17. rujna 2018.; zajedno i dogovorno s ciljem da se okoriste za neutvrđeni iznos; na području Like, nedaleko mjesta Perušić preuzeli i smjestili u osobno vozilo kojim je upravljao 25-godišnji okrivljenik, petoricu pakistanskih državljana. Tijekom vožnje autocestom u smjeru Rijeke, ostala su mu četvorica okrivljenika u drugom vozilu osiguravali trasu kretanja te su dolaskom do naplatnih postaja Kikovica iskrcali ilegalne migrante kako bi, izbjegavajući graničnu kontrolu, izašli iz Republike Hrvatske. U tome su ih zatekli i uhitili policijski službenici.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika zbog opasnosti od bijega (čanak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku).