Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika i jedne okrivljenice zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava

Nakon provedene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je podiglo optužnicu protiv prvoosumnjičenog 52-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona, drugoosumnjičene 53-godišnjakinje hrvatske državljanke zbog dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. i jednog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a te protiv trećeosumnjičenog 31-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog jednog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a. (21. 10. 2013.)

Prvookrivljenika se tereti da je od 18. lipnja 2010. do 10. veljače 2011. kao direktor trgovačkog društva odobravao isplatu po računima ispostavljenim tom trgovačkom društvu po drugoosumnjičenici kao direktorici drugog trgovačkog društva sa kojom je ujedno i suosnivač tog trgovačkog društva, a kroz čitavo vrijeme je bila u stalnom radnom odnosu kao organizator obračuna poslovanja u trgovačkom društvu u kojem je prvoosumnjičeni direktor. Time su za korist trgovačkog društva čijeg su suosnivači vlasnici, ostvarili nepripadnu imovinsku korist od 173.799,00 kuna. Ujedno, s obzirom na dvostruku ulogu odgovornih osoba u oba trgovačka društva, novozaposlenog su djelatnika trgovačkog društva, kojem su osnivači, uputili na edukaciju dok je troškove za njega snosilo društvo sa kojim imaju zasnovan stalni radni odnos. Time su to trgovačko društvo oštetili za iznos od 44.201,00 kunu.
Nadalje, prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenu se tereti da su tijekom 2010. godine, i to prvoosumnjičeni kao direktor trgovačkog društva a drugoosoumnjičena kao organizator obračuna poslovanja; u nakani stjecanja nepripadne imovinske koristi; drugoosumnjičena uz znanje prvoosumnjičenog naređivala djelatnici tog društva da sa svog osobnog računala koristeći svoju šifru otvori program za ulazak u račune te na ukupno sedam računa za kupovinu brodskih motora, koji su već poslani kupcima i plaćeni, izbriše sadržaj ostavljajući samo broj računa i broj izdavanja. Potom je trećeosumnjičenik kao skladištar po popisu dobivenom od drugoosumnjičenice izmijenio sadržaj ranije sastavljene otpravnice po tom računu na način da bi vrijednost isporučenih brodskih motora umanjio od stvarne cijene te je za tu razliku u otpremnici dodavao nove stavke pazeći da se vrijednost podudara sa ranije poslanim i plaćenim računima. Tako sastavljenu otpravnicu preslikao je u ponovno otvoreni račun kako bi sadržaji ta dva dokumenta bili identični, čime je skinuta sa knjigovodstvenog stanja i stanja skladišta roba u ukupnoj vrijednosti od 1,396.164,43 kune za koje je trgovačko društvo oštećeno, a čime je ujedno nastupila šteta za državni proračun u iznosu od 600.350,00 kuna.