Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 39-godišnjak i podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava iz čl. 177. st. 1. Kaznenog zakona, dva kaznena djela povrede djetetovih prava iz čl. 177. st. 2. KZ-a, kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a te kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja okrivljenika. (23. 3. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 2017. godine pa nadalje, u Rijeci, kao otac i zakonski zastupnik jedanaestogodišnjeg djeteta; iako svjestan da time ugrožava njegov pravilan psihofizički razvoj; cjelokupnu skrb oko djeteta prepustio baki, kao i da je od prosinca 2017. do 11. ožujka 2018. u nazočnosti dvoje djece (2007. i 2017.); svjestan da negativno utječe na njihov nesmetan psihofizički razvoj; verbalno i fizički napadao nevjenčanu suprugu. Prilikom jedne od takvih svađa u prosincu 2017. godine, osnovano se sumnja da je, iako svjestan da pucnjavom može ugroziti život i tijelo ukućana te pristajući na mogućnost da uslijed ispaljivanja streljiva nazočni ukućani budu pogođeni, nekontrolirano pucao po stanu iz pištolja, dok je 11. ožujka 2018. tijekom susreta i druženja s oboje djece, nevjenčanoj supruzi prijetio pištoljem i bombom. Ovakvim je postupanjem, osnovano se sumnja, kod djece izazvao uznemirenost i strah.
Osnovano se sumnja i da je 3. ožujka 2018. na adresi svoga prebivališta, protivno odredbi članka 6. stavka 1. točka 9. Zakona o oružju, kod sebe držao jedan prerađeni signalni pištolj nepoznate marke, koje je prerađeno bez odobrenja.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).