Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 30-godišnjaka zbog pokušaja razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavak 2. u svezi članka 34. Kaznenog zakona. (27. 2. 2018)

Okrivljenika se tereti da je 2. studenog 2017. u Viškovu; u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima; po ulasku u trgovinu uz prijetnju kuhinjskim nožem zatražio od prodavačice da mu preda novac iz blagajne što ona nije učinila već je izašla iz trgovine. Okrivljenik se potom ponovno vratio i zatražio novac u čemu su ga spriječili policijski službenici.
Tijekom istrage je provedenim vještačenjem utvrđeno kako okrivljenik zbog bolesti nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti upravljati svojom voljom. Budući da je utvrđeno da je kazneno djelo počinio u neubrojivom stanju, temeljem članka 550. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku postavljen je zahtjev da mu se odredi prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.
Predloženo je da se istražni zatvor protiv okrivljenika produlji zbog opasnosti od ponavljanja djela (čl. 123. st. 1. točka 3. ZKP-a) te temeljem članka 555. stavak 1. ZKP-a s obzirom da je u vrijeme počinjenja protupravnog djela bio neubrojiv te da bi mogao počiniti teže kazneno djelo.