Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Doneseno rješenje o provođenju istrage i predloženo određivanje istražnog zatvora

Nakon kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je po provedenim dokaznim radnjama prvog ispitivanja osumnjičenika donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1985.) i hrvatske državljanke (1988.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi prvookrivljenik počinio kaznena djela nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača iz čl. 285. st. 1. KZ-a, neovlaštenog pristupa iz čl. 266. st. 1. KZ-a te pranja novca iz čl. 265. st. 1. i 4. KZ-a, a drugookrivljenica kazneno djelo pranja novca iz čl. 265. st. 3. i 4. KZ-a. (27. 10. 2016.)

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik od 1. siječnja 2014. do 25. listopada 2016., nakon što je prethodno kao administrator jedne internetske stranice na njoj prodavao oglasni prostor i oglašavao je na društvenoj mreži Facebook iako nije registriran za tu djelatnost; protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te Zakonu o audiovizualnim djelatnostima; bez odobrenja autora ili nositelja autorskog prava, stavio na raspolaganje korisnicima internetske stranice najmanje 1 251 film koji je prethodno obradio (ubacio titlove, filmove svrstao u različite kategorije dostupne za gledanje). Na opisani je način korisnicima te internetske stranice omogućio prikazivanje filma uz prethodnu reprodukciju oglasa inozemnih tvrtki, uslijed čega je, osnovano se sumnja, od prodaje oglasnog prostora ostvario zaradu od najmanje 600.000,00 kuna, dok je  neovlaštenim stavljanjem u promet filmova putem te stranice oštetio domaće trgovačko društvo kao nositelja autorskog prava za novčani iznos od najmanje 3.927.180,00 kuna. U cilju ostvarenja opisanog, u više je navrata neovlašteno pristupao modemu u vlasništvu druge fizičke osobe koristeći internetski promet te osobe.
Postoji osnovana sumnja da su oboje okrivljenih od početka 2014. godine do 25. listopada 2016.; zajedno i dogovorno; nakon što je prvookrivljenik počinjenjem kaznenog djela pribavio protupravnu imovinsku korist (u iznosu od najmanje 600.000,00 kuna), u cilju skrivanja podrijetla novaca koji je uplaćivan na njihove bankovne račune, raspolagali dijelom tih novčanih sredstava odnosno da su obavljali gotovinske uplate, prenosili novčana sredstva na druge račune te dijelom utrošili na plaćanje troškova za život i druge osobne potrebe.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na sudionike i ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.  Nakon ispitivanja drugoookrivljenica je puštena da se u nastavku postupka brani sa slobode s obzirom da, u odnosu na nju, ne postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora.