Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv osmorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv osmorice državljana Srbije (1948., 1964., 1966., 1952., 1954., 1963., 1965. i 1972.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH. (4. 1. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su od 13. do 17. listopada 1991. na području Ličkog Osika, Široke Kule i okolice; protivno međunarodnim i humanitarnim propisima o zaštiti civila; prvookrivljenik u svojstvu zapovjednika tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, a drugookrivljenik kao zapovjednik tzv. Odjeljenja milicije Teslingrad, te trećeokrivljenik kao njegov zamjenik i ujedno zapovjednik Specijalne jedinice tzv. Odjeljenja milicije Teslingrad, kao zapovjednici, iako su znali da pripadnici njihovih postrojbi ubijaju, zatvaraju i zlostavljaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti na tom području, nisu ništa poduzeli da tako nedopušteno postupanje spriječe i suzbiju, a počinitelje ubojstva civilnog stanovništva otkriju i kazne.

Osnovano se sumnja da su preostali okrivljenici (od četvrtog do osmog okrivljenika) u istom razdoblju neposredno sudjelovali u lišavanju života ukupno osam civilnih osoba ispred gospodarske zgrade u Širokoj Kuli broj 22. Osnovano se sumnja da je četvrtookrivljenik usmrtio 79-godišnjakinju čije tijelo je naknadno uz pomoć danas pokojnog M. S. bacio u jamu Snježnica, a isto tako da su u navedenom razdoblju usmrtili još troje civila hrvatske nacionalnosti na području Široke Kule, te da su 16. listopada 1991. u mjestu Bukovac Perušićki u zaseocima Vučići i Radići, lišili života sedam civila. Postoji osnovana sumnja da su četvrtookrivljenik i petookrivljenik iz vatrenog oružja u obiteljskoj kući u Širokoj Kuli ubili bračni par čija tijela su potom zajedno s kućom zapaljena kako se ne bi mogla identificirati.