Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 56-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je po provedenoj istrazi podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine (1958.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (18. 7. 2014.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 11. lipnja 1994. do 13. kolovoza 1994. u Velikoj Kladuši (Bosna i Hercegovina); za vrijeme trajanja samoproglašene Autonomne pokrajine Zapadna Bosna u svojstvu upravnika sabirnog centra - logora Drmaljevo; kršeći norme međunarodnih konvencija, civile među kojima je bilo djece, žena, trudnica, invalida kao i muškaraca svih starosnih dobi smještao u neprimjerene prostorije prisiljavajući ih da žive u neljudskim uvjetima te ih, on i njegovi čuvari, fizički i psihički zlostavljali, vrijeđali, uskraćivali medicinsku pomoć. Okrivljenika se tereti da je silovao jednu od logorašica.
Predloženo je da se okrivljeniku produlji istražni zatvor koji mu je određen zbog pritvorskih osnova iz čl. 123. st. 1. toč. 1., 2. i 4. Zakona o kaznenom postupku.