Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 43-godišnjaka i 65-godišnjakinje

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, na temelju kaznene prijave žrtve i izvješća policije te dokumentacije dostavljene uz izvješće, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. stavak 1. u vezi čl. 153. stavak 1. KZ-a, protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. stavak 3. u vezi stavka 1. KZ-a, tjelesne ozljede iz članka 117. stavak 2. u vezi stavka 1. KZ-a i nasilja u obitelji iz članka 179a KZ-a, te protiv hrvatske državljanke (1955.) zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. stavak 3. u vezi stavka 1. KZ-a, tjelesne ozljede iz članka 117. stavak 2. u vezi stavka 1. KZ-a, nasilja u obitelji iz članka 179a KZ-a i kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a. (6. 7. 2020.)

Osnovano se sumnja da su okrivljenici početkom srpnja na području Primorsko-goranske županije presreli blisku im žensku osobu (1978.) i fizički ju napali, vrijeđali ju pogrdnim nazivima, strgali s nje svu odjeću i pritom ju više puta udarili nanijevši joj tjelesne ozljede, kao i da su prijetili da će objaviti fotografije njezinog golog tijela te biti fizički nasilni, pri čemu je okrivljenik nad njom počinio kazneno djelo protiv spolne slobode. Nakon toga, osnovano se sumnja, silom su je i prijetnjama ugurali u prtljažni prostor automobila vozeći ju tako kraće vrijeme sve dok ih nije policija zaustavila i spriječila u daljnjem postupanju.
Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje kojim se okrivljenici određuju mjere opreza zabrane približavanja žrtvi i svjedoku te zabrana uspostavljanja ili održavanja veze sa žrtvom i svjedokom.
Predloženo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. ZKP-a) što je sudac istrage usvojio i okrivljeniku rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana na temelju navedenih zakonskih osnova.