Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 25-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je 31. ožujka, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. (7. 4. 2020.)

Osnovano se sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak 27. siječnja 2020. u večernjim satima na području Jelenja, upravljao osobnim vozilom protivno odredbi članka 199. stavak 2. i članka 55. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pri koncentraciji od 2,21 g/kg apsolutnog alkohola u krvi, pristajući time da ugrozi druge sudionike u prometu. Osnovano se sumnja da uslijed navedenog, nesposoban za sigurnu i kritičnu vožnju, nije prilagodio brzinu upravljanja vozilom uvjetima i stanju na cesti zbog čega je, unatoč poduzetom kočenju, udario u 71-godišnju pješakinju koja se kretala kolnikom u istom smjeru.
Uslijed toga je 71-godišnja oštećenica oborena na tlo i pritom zadobila mnogostruke teške tjelesne ozljede te je od posljedica tih ozljeda preminula nakon nekoliko dana u KBC-u Rijeka.