Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 36-godišnjak i podnijet prijedlog za određivanjem istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv hrvatskog državljanina (1983.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude iz članka 243. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela lihvarskog ugovora iz članka 242. stavak 1. i 2. Kaznenog zakon, provedena dokazna radnja prvim ispitivanjem osumnjičenika. (25. 4. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od sredine 2017. do početka 2019. godine, u Malom Lošinju, u nakani da se materijalno okoristi u većem iznosu, koristeći i činjenicu slabije financijske situacije žrtve, učestalim zastrašivanjem i prijetnjama smrću njemu i članovima obitelji, na ime izvršenih posudbi novca tražio nerazmjerni povrat duga. Iznose navodnog duga je tijekom inkriminiranog razdoblja povećavao unatoč činjenici što je žrtva, u strahu uslijed upućenih prijetnji i isplaćivala tražene novčane iznose. Na opisani način osumnjičenik se, osnovano se sumnja, protupravno okoristio za novčani iznos od oko 800.000,00 kuna.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).