Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 28-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv državljanina Republike Hrvatske (1991.) zbog osnovane sumnje u počinjenje dva kaznena djela nasilja u obitelji iz članka 179. a Kaznenog zakona, povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta iz članka 173. stavak 1. KZ-a, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika. (17. 7. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 28-godišnjak od početka 2017. godine do 15. srpnja 2020. u Rijeci, svjestan da svoje roditelje dovodi u ponižavajući položaj i unatoč činjenici da se radi o osobama s invaliditetom, učestalo ih tražio novac, a nakon što mu novce nisu htjeli dati, vrijeđao ih je te je bio fizički nasilan prema ocu. Opisano postupanje je kod oštećenika izazvalo osjećaj straha, bespomoćnosti, osobne ugroženosti i poniženja. Osnovano se sumnja i da je osumnjičenik opisanim postupanjem kod maloljetnog brata (2003.) izazvao osjećaj uznemirenosti, straha i bespomoćnosti čime je negativno utjecao na pravilan psihofizički razvoj djeteta.
Osumnjičenik je, osnovano se sumnja, od 21. ožujka 2020. do 15. srpnja 2020. u Rijeci primio na stanovanje maloljetnu osobu (2002.) kojoj je nadležni centar rješenjem priznao uslugu privremenog smještaja iz kojeg je pobjegla, a što mu je bilo poznato. Osnovano se sumnja da je tijekom tog razdoblja, za vrijeme dok su u stan dolazili policijski službenici, maloljetnu osobu skrivao ili s njom bježao iz stana.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku).