Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog opasnog izvođenja građevinskih radova

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1981., 1976., 1967.) zbog počinjenja kaznenog djela opasnim izvođenjem građevinskih radova iz članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona.  (18. 10. 2019.)

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je od 19. do 22. studenog 2018. u svojstvu glavnog inženjera prilikom rekonstrukcije poslovne zgrade u Rijeci; protivno pravilima struke i općoj praksi, svjestan da takvo postupanje može dovesti do posljedice kojom se izaziva opasnost za ljude ili imovinu većeg opsega; koristio stiropor kao vanjsku oplatu koji se ne može povezati s unutarnjom oplatom zida te je kao takav bio nepodoban za opterećenje kao i konstrukcija za izvođenje betonskih radova. Drugookrivljenika se tereti da je u istom vremenu kao nadzorni inženjer za konstrukciju propustio nadzirati građenje sukladno propisima, iako je znao za naprijed navedeno prvookrivljenikovo postupanje. Nakon što ga je glavni inženjer gradilišta pozvao da pregleda oplatu i konstrukciju upisom u građevinski dnevnik, tereti ga se da je dopustio betoniranje. Trećeokrivljenika se tereti da je kao glavni nadzorni inženjer potpisao stranice građevinskog dnevnika, znajući da nema potrebna znanja i da nije mjerodavan za pregled konstrukcije, na koji način je iako neovlašten, omogućio daljnje betoniranje.
Uslijed opisanih propusta u postupanju trojice okrivljenika došlo je do rušenja dijela vanjskog zida zgrade i skele na prometnicu u centru grada.