Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 65-godišnjaka i predloženo produljenje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske i nakon provedene dokazne radnje prvog ispitivanja okrivljenika, podiglo neposrednu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1955.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja, boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona državljanina. (24. 9. 2020.)

Optužnicom se 65-godišnjaku stavlja na teret da je 3. rujna 2020. oko 20,00 sati u blizini mjesta Donji Lapac, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi za unaprijed mu obećani iznos od 5.000,00 eura, u motorno putničko vozilo registrirano za prijevoz šezdesetak putnika preuzeo i smjestio devedesetak stranih državljana koji su u Republiku Hrvatsku ušli izbjegavajući graničnu kontrolu, a od tog broja je njih osmero smjestio u prostor za prijevoz prtljage. Okrivljenik je, tereti ga se, imao namjeru strane državljane prevesti u blizinu graničnog prijelaza Republike Hrvatske sa Republikom Slovenijom kako bi oni izbjegavajući graničnu kontrolu ušli u Republiku Sloveniju u čemu su ga spriječili službenici policije na autocesti u gradu Vrbovsko.
Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci u optužnici je predložilo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).