Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 42-godišnjaka zbog kaznenih djela protiv gospodarstva

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Italije (1978.) zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine iz odredbe članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz odredbe članka 248. KZ-a, sve u vezi članka 51. KZ-a. (27. 4. 2020.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je od 3. travnja 2012. do 18. srpnja 2012. u Rijeci, kao direktor i jedini osnivač pravne osobe sa sjedištem u Rijeci, u nakani da državnom proračunu Republike Hrvatske uskrati sredstva velikih razmjera, nakon što su trgovačka društva sa sjedištima izvan Republike Hrvatske uplatila ukupan iznos veći od 370.000,00 eura na račun pravne osobe koju zastupa, taj iznos prebacio na svoj osobni račun.
Okrivljenik je potom, tereti ga se, u nekoliko navrata podigao sa svog računa novčani iznos veći od 2.730.000,00 kuna, i na taj je način izuzeo imovinu svoga društva te, protivno odredbama Zakona o porezu na dohodak, nije istodobno sa isplatama obračunao i uplatio porez na dohodak od kapitala. Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je u cilju prikrivanja izuzimanja imovine društva kao svrhu isplate naveo povrat pozajmica iako takva svrha nije potkrijepljena knjigovodstvenim ispravama niti je tijekom 2012. godine vodio poslovne knjige. Na opisani način je, tereti ga se, neplaćanjem poreza na dohodak od kapitala prouzročio štetu državnom proračunu u iznosu većem od 1.820.000,00 kuna.