Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 39-godišnjaka zbog prijetnje i pokušaja prisile prema službenoj osobi

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je, povodom zaprimljene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke 3. listopada 2020. protiv hrvatskog državljanina (1981.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 1. u vezi stavka 3. Kaznenog zakona te prisile prema službenoj osobi u pokušaju iz članka 314. stavak 1. i 2. u vezi članka 34. KZ-a, istog dana ispitalo osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njega. (5. 10. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 39-godišnjak 1. listopada 2020. u kasnim večernjim satima u Sisku, kada su mu policijski službenici nadležne policijske postaje rekli da je uhićen zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, trčeći se dao u bijeg, s ciljem da onemogući policijske službenike u obavljanju njihovog posla i postupanja prema njemu. Osnovano se sumnja da je okrivljenik, nakon što su ga policijski službenici sustigli i zaustavili te nad njim uporabili zakonita sredstva prisile i stavili mu sredstva za vezivanje, psovao i vrijeđao policijske službenike. Potom je okrivljenik, osnovano se sumnja, dok su ga policijski službenici prevozili službenim policijskim vozilom prema prostorijama policijske postaje u nekoliko navrata zaprijetio jednom od službenika, kao i da je tijekom uvođenja u zgradu policijske postaje, s ciljem da onemogući policijskog službenika u postupanju prema njemu, svojom glavom udario policijskog službenika u predjelu nosa, lakše ga pritom ozlijedivši, međutim u svojoj nakani nije uspio, jer ga je savladao drugi policijski službenik. Osnovano se sumnja da je okrivljenik i u daljnjem postupanju prema njemu nastavio s prijetnjama policijskim službenicima.
Sucu istrage Županijskog suda u Sisku predloženo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela ili počinjenja težeg kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac istrage prihvatio i okrivljeniku odredio istražni zatvor iz predložene osnove.