Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv 60-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. (6. 4. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je od 19. studenog do 14. prosinca 2011. u Sisku, kao predsjednik uprave trgovačkog društva, ovlašten sukladno pozitivnim propisima i s pažnjom dobrog i savjesnog gospodarstvenika organizirati proces poslovanja društva i odgovoran za zakonitost rada i uspješnost poslovanja društva; u nakani da za druga trgovačka društva pribavi nepripadnu materijalnu dobit; protivno odredbama zakona i ugovora počinio navedeno kazneno djelo.
Tereti ga se da je 19. studenog 2011., s drugim trgovačkim društvom sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sezona 2011./2012. kojim je preuzeo obvezu da društvo u kojem je bio predsjednik uprave, za potrebe tog drugog društva uveze osnovnu sirovinu, preradi ju, skladišti i isporuči gotov proizvod za ugovoreni iznos dorade od 48.093,00 kune, iako bi stvarni trošak dorade sa PDV-om iznosio 54.173,63 kuna. Prodajom tih proizvoda na tržištu bi, umjesto društva u kojem je predsjednik uprave i koje je ovlašteno na proizvodnju i prodaju tog proizvoda i koje je obavilo preradu, to drugo trgovačko društvo ostvarilo dobit u točno neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 60.000,00 kuna jer bi prodajom tog proizvoda na tržištu ostvarilo prihod od oko 3,000.000,00 kuna. No, do realizacije sklopljenog ugovora nije došlo zbog reagiranja stečajnog upravitelja.

Iako je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu pokrenut postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranjem stečajnog postupka nad dužnikom i određena mjera osiguranja postavljanjem privremenog stečajnog upravitelja te rješenjem određeno da, do donošenja odluke o otvaranju stečajnog postupka, dužnik može raspolagati svojom imovinom samo uz prethodnu suglasnost privremenog stečajnog upravitelja, okrivljenik je 14. prosinca 2011. s drugim trgovačkim društvom iz inozemstva, u kojem je on jedan od osnivača (s kojim je bilo ugovoreno da će to društvo obavljati generalno zastupanje i prodaju robe iz asortimana društva na inozemnom tržištu, uz plaćanje zastupničke provizije) zaključio aneks (dodatak) ugovora o zastupanju.
Tim aneksom je izmijenjen čl. 1. ugovora na način da trgovačko društvo u kojem je predsjednik uprave daje, a to drugo trgovačko društvo iz inozemstva prihvaća proizvodnju proizvoda iz asortimana oštećenog društva, za koje će biti potpisan ugovor o prijenosu dozvola za stavljanje u promet. Istog je dana, 14. prosinca 2011., s društvom  iz inozemstva zaključio ugovor kojim je na to društvo prenio proizvođačke dozvole za proizvodnju i prodaju tih sredstava za zaštitu bilja na inozemnom području, bez ikakve naknade, iako je oštećeno društvo prodajom  licenci za proizvodnju navedenih sredstava za zaštitu bilja moglo ostvariti zaradu te iako je oštećeno društvo ostvarivalo procijenjenu godišnju dobit od prodaje jednog proizvoda u iznosu od 638.925,58 kuna, drugog proizvoda u iznosu od 354.160,06 kuna. Tu bi dobit temeljem sklopljenih ugovora moglo ostvariti društvo iz inozemstva, ali do realizacije sklopljenog ugovora nije došlo zbog reagiranja stečajnog upravitelja.