Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je pred Općinskim sudom u Sisku optužnicu protiv dvoje bugarskih državljana (1974. i 1967.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (2. 1. 2017.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 17. prosinca 2016., prema zajedničkom dogovoru i u nakani da se materijalno okoriste; počinili navedeno kazneno djelo odnosno prevozili kroz Republiku Hrvatsku ukupno 67 migranata bez putnih isprava. Prethodno je prvookrivljenik početkom prosinca 2016. godine u Republici Srbiji dogovorio s državljaninom Afganistana da će zajedno s drugookrivljenikom za ukupno 4000 eura prevesti najmanje 40 državljana Afganistana kroz Republiku Hrvatsku do granice s Republikom Slovenijom.
Radi realizacije tog plana dobili su teretno vozilo britanske registarske oznake, kojim je upravljao drugookrivljenik te je između 284 i 285 km auto-ceste A3 Lipovac–Bregana u blizini ploče s natpisom "odmorište 500 m", preuzeo ukupno 67 stranih državljana i to u zatvoreni, skučeni tovarni prostor tog vozila, bez otvora za strujanje svježeg zraka, svjestan da time ugrožava njihovo zdravlje i živote. Tereti ga se da ih je u takvim uvjetima vozio po navedenoj autocesti, dok se prvookrivljenik vozio osobnim automobilom ispred teretnog vozila radi pravovremenog uočavanja policije.
Dolaskom u blizinu naplatne postaje Novska, navedeno teretno vozilo su zaustavili policijski službenici, pri čemu je u trenutku zaustavljanja najmanje 35 osoba bilo u stanju nesvijesti zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika, čime je doveden u opasnost njihov život i tijelo, a životi su im spašeni pravovremenom hitnom medicinskom pomoći.
U optužnici je predloženo da se protiv obojice okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1 . t. 1. i 3. ZKP-a).