Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je 10. rujna donijelo i otpremilo rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv jedanaest hrvatskih državljana (1959., 1974., 1972., 1968., 1958., 1966.,  1973., 1951., 1968., 1957., 1961.) zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe u postupku javne nabave iz članka 256. stavak 1. Kaznenog zakona. (12. 9. 2018.)

U kaznenoj prijavi se navodi da su osumnjičenici tijekom 2013. godine u postupcima javne nabave koje je provodio jedan centar, suprotno članku 8. stavak 1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja dogovarali udruživanje svojih trgovačkih društava u više zajednica ponuditelja, tko će u ponudi biti nositelj, a tko podizvoditelj, dogovarali cijene po kojima će podnositi ponude, pri čemu su utjecali na predstavnike drugih društava da sudjeluju u njihovim ponudama kako na natječaj ne bi bile podnijete konkurentske ponude, a nakon postizanja dogovora, podnosili ponude koje su bile u skladu sa zabranjenim dogovorima.

Radi provjera navoda iz kaznene prijave provedeno je istraživanje. Nakon dovršenog istraživanja kaznena prijava je odbačena jer je ocijenjeno da nema osnovane sumnje da bi osumnjičenici u postupcima javne nabave stavili ponudu utemeljenu na zabranjenom dogovoru između gospodarskih subjekata koji ima za cilj da naručitelj prihvati određenu ponudu niti da bi zbog njihova postupanja došlo do narušavanja tržišnog natjecanja ili poremećaja na mjerodavnom tržištu pa da bi takvim postupanjem ostvarili zakonska obilježja kaznenog djela iz članka 254. stavak 1. Kaznenog zakona, a niti drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.