Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Ispitan 45-godišnji osumnjičenik i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku je po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Policijske uprave sisačko-moslavačke, 10. studenog 2018. ispitan 45-godišnji hrvatski državljanin zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja ili boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državni članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma opisano po članku 326. stavak 2. Kaznenog zakona. (13. 11. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je 45-godišnji osumnjičenik 9. studenog 2018. oko 13,00 sati u Topuskom; nakon prethodnog dogovora i dobivenih uputa od nepoznatog muškarca kao  organizatora s ciljem pribavljanja novčane naknade; kombi vozilom došao u šumski predio kod mjesta Topusko uz državnu granicu i u vozilo preuzeo više državljana Turske znajući da su te osobe prethodno na točno neutvrđenom mjestu, bez valjanih isprava i viza za ulazak ili boravak u Republici Hrvatskoj nezakonito izvan graničnog prijelaza ušle u Republiku Hrvatsku. Osnovano se sumnja da je navedeno učinio svjestan da njihovim preuzimanjem ugrožava njihovo zdravlje i živote odnosno smještajem u prostor teretnog vozila koje nije bilo namijenjeno prijevozu osoba odnosno u kojem nema sjedala, ventilacije, sigurnosnih pojaseva  i koji se ne može otvoriti iznutra. Nakon preuzimanja, osumnjičenik ih je počeo prevoziti iz Topuskog prema Zagrebu i Sloveniji, no spriječili su ga policijski službenici Policijske postaje Petrinja koji su ga zaustavili u mjestu Novo Selište kod Petrinje oko 13,30 sati.
Predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) što je sutkinja istrage Županijskog suda u Sisku prihvatila i odredila istražni zatvor sukladno prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Sisku.