Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Ispitan osumnjičeni 63-godišnjak zbog prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku zaprimilo je 17. listopada 2020. kaznenu prijavu Policijske uprave sisačko-moslavačke protiv hrvatskog državljanina (1957.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. Kaznenog zakona te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 3. Kaznenog zakona. (17. 10. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 63-godišnjak 12. i 13. listopada 2020. na svojoj adresi prebivališta u okolici Kutine, tijekom razgovora sa predstavnicima sredstava javnog priopćavanja, potaknut nedavnim napadom 22-godišnjaka na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade Republike Hrvatske, izrekao ozbiljne prijetnje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.
Osnovano se sumnja i da je osumnjičenik u svojoj kući i vikend kući u okolici Kutine, neovlašteno držao pušku ručne izrade, zračnu pušku, više komada ručnih bombi i granata te više od dvjesto komada raznog streljiva.
Osumnjičenik je ispitan u ovom državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage nadležnog suda predloženo da se protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i opasnosti da će počiniti teže kazneno djelo kojim prijeti (članak 123. stavak 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora te osumnjičeniku rješenjem odredio mjere opreza zabranom napuštanja boravišta i obvezom redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji (članak 98. stavak 2. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Općinsko državno odvjetništvo u Sisku će podnijeti žalbu na navedenu odluku.