Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Pravomoćna presuda za ratni zločin u Petrinji – odgovor na izjavu zastupnika Nikole Grmoje

U emisiji Hrvatske televizije zastupnik MOST-a u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja izjavio je, između ostalog, kako je "maloprije razgovarao s jednim čovjekom, u Petrinji, znači njegov otac, u krugu tvornice Gavrilović mu je odsječena ruka, vožen je bio na vojnom vozilu kroz grad, na kraju je ubijen, i taj čovjek, on je pravnik, sam je saznao tko je čovjek odgovoran za smrt njegovog oca, sada taj čovjek živi u Sjedinjenim Američkim Državama, čovjek je obavijestio sve hrvatske institucije, MVP, DORH, ništa nije napravljeno po tom pitanju." (20. 9. 2018.)

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, povodom citirane izjave zastupnika Grmoje, objavljuje priopćenje radi točnog informiranja javnosti s obzirom da nije točno kako "ništa nije napravljeno po tom pitanju".

U odnosu na događaj od 16. rujna 1991. kada je usmrćen S. K., kojeg spominje zastupnik Grmoja, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 18. srpnja 1994. podiglo optužnicu na temelju koje je Županijski sud u Sisku 4. prosinca 1998. donio presudu i optuženog J. V. proglasio krivim zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske je 6. svibnja 1999. potvrdio navedenu presudu Županijskog suda u Sisku.

Na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Sisku za osuđenim J. V. je raspisana međunarodna tjeralica. Nakon što je oštećenikovu sinu putem društvenih mreža dojavljena, do tada, nepoznata adresa prebivališta osuđenog J. V., on je o tom podatku obavijestio nadležne institucije, među kojima i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, te je potom pokrenut postupak izručenja osuđenika iz Sjedinjenih Američkih Država.
Napominjemo da je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, uz postupanje po zaprimljenoj obavijesti o adresi osuđenika, oštećenikovu sinu T. K. i njegovoj obitelji pružilo sve raspoložive informacije o državnoodvjetničkom postupanju u ovom kaznenom predmetu te mu je dostavljen i dopis o poduzetim radnjama po dostavljenim informacijama i odobren mu je uvid u spis.