Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Potvrđena optužnica protiv 66-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je na sjednici održanoj 17. svibnja 2016. potvrdilo optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Sisku kojom je, nakon provedene istrage, optužen državljanin Republike Hrvatske (1950.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (24. 5. 2016.)

Optužnicom se okrivljenika tereti da je od 23. siječnja do 15. travnja 2006. kao direktor jednog trgovačkog društva u Zagrebu suprotno interesima tog društva kojeg zastupa; u namjeri da za svoje novoosnovano trgovačko društvo pribavi nepripadnu materijalnu dobit; počinio navedeno kazneno djelo.
Tereti ga se da je na teret društva u kojem je bio direktor sastavio te svojim potpisom i pečatom društva ovjerio ugovor o zajmu od 23. siječnja 2006. u ime društva u kojem je bio direktor kao zajmodavca i u ime svog novoosnovanog društva kao zajmoprimca, iako nije imao stvarne namjere povrata tog zajma. Tim ugovorom se društvo obvezalo njegovom društvu u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora dati zajam u iznosu od 400.000,00 kuna te je u ime društva u kojem je bio direktor sastavio i svojim potpisom i pečatom društva ovjerio izjavu o zapljeni računa, kao ovršnu ispravu kojom je dao suglasnost da se sa žiro-računa društva u kojem je bio direktor na žiro-račun svog novoosnovanog društva isplati iznosi od 400.000,00 kuna te dostavio banci na naplatu. Temeljem te zadužnice je ovrhom s računa društva u kojem je bio direktor na račun svog novoosnovanog društva isplaćen iznos od 400.000,00 kuna.
Ujedno, tereti ga se da je na teret društva u kojem je bio direktor sastavio te svojim potpisom i pečatom društva ovjerio ugovor o zajmu od 15. travnja 2006. u ime društva u kojem je bio direktor kao zajmodavca i u ime svog novoosnovanog društva kao zajmoprimca, iako nije imao stvarne namjere povrata tog zajma. Tim ugovorom društvo se obvezalo njegovom društvu  u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora dati zajam u iznosu od 300.000,00 kuna te je u ime društva u kojem je bio direktor sastavio i svojim potpisom i pečatom društva ovjerio izjavu o zapljeni računa, kao ovršnu ispravu kojom je dao suglasnost da se sa žiro-računa društva u kojem je bio direktor na žiro-račun svog novoosnovanog društva isplati iznosi od 300.000,00 kuna te dostavio banci  na naplatu. Temeljem te zadužnice je ovrhom s računa društva u kojem je bio direktor na račun svog novoosnovanog društva isplaćen iznos od 400.000,00 kuna,

Tereti ga se da je pribavio svom novoosnovanom trgovačkom društvu protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 700.000,00 kuna na štetu trgovačkog društva u kojem je bio direktor.