Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Ispitano troje osumnjičenika zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 25. svibnja 2020. zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave sisačko-moslavačke protiv maloljetnog hrvatskog državljanina (2002.) zbog postojanja osnovane sumnje da je, zajedno s još dvije punoljetne osobe, počinio kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (26. 5. 2020.)

Sudac istrage Županijskog suda u Sisku ispitao je privedenog maloljetnika te je, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, odredio mu mjere opreza zabrane približavanja određenoj osobi iz članka 98. stavak 2. točka 4. Zakona o kaznenom postupku i zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom iz članka 98. stavak 2. točka 5. Zakona o kaznenom postupku.
Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 26. svibnja 2020. zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave sisačko-moslavačke protiv dvoje punoljetnih hrvatskih državljana (1996. i 2000.) zbog postojanja osnovane sumnje da su, zajedno sa spomenutim maloljetnikom, počinili kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su maloljetnik i punoljetni osumnjičenici 15. siječnja 2020. oko 18,30 sati u jednom mjestu na području općine Sunja, zajedno i po prethodnom dogovoru, znajući da oštećenici posjeduju veće iznose novca, vozilom došli do njihove kuće u nakani da dođu do tog novca. Osumnjičenica je ostala u vozilu ispred kuće paziti da netko ne naiđe, dok su maloljetnik i punoljetni osumnjičenik, osnovano se sumnja, maskirani potkapama i rukavicama te držeći u ruci drvene palice, fizičkom snagom nasilno otvorili ulazna vrata kuće te prišli oštećenicima, vezali im ruke plastičnim konopcem, pa u cilju da spriječe moguće pozivanje pomoći, potrgali telefonsku vezu i pretražili kuću u potrazi za novcem. Osnovano se sumnja da su u spavaćoj sobi ispod madraca u kutiji pronašli novčani iznos od 10.000,00 eura i 300,00 kuna koji su uzeli i zadržali za sebe, nakon čega su se svi troje udaljili, oštetivši time žrtve za protuvrijednost u iznosu od 74.410,30 kuna.

Privedeni punoljetni osumnjičenici su ispitani u ovom državnom odvjetništvu, a nakon provedenog ispitivanja, sucu istrage Županijskog suda u Sisku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika (1996.) zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage se s prijedlogom složio i protiv prvoosumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku), dok je protiv drugoosumnjičenice (2000.) ovo državno odvjetništvo odredilo mjere opreza mjere opreza zabrane približavanja određenoj osobi iz članka 98. stavak 2. točka 4. Zakona o kaznenom postupku i zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom iz članka 98. stavak 2. točka 5. Zakona o kaznenom postupku.