Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv 20-godišnjaka zbog dva pokušaja razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 25. ožujka 2020. podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (2000.) zbog počinjenja dva kaznena djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavak 1. i 2. u svezi članka 34. Kaznenog zakona. (27. 3. 2020.)

Okrivljenika se optužnicom tereti da je 23. rujna 2019. oko 20,15 sati, u nakani da se domogne novca, došao do jedne trgovine u Sisku, te maskiran i s nožem u ruci ušao u trgovinu i od djelatnice zatražio novac usmjerivši prema njoj nož. Kad mu je ona rekla da ne može otvoriti zaključanu blagajnu, okrivljenika se tereti da ju je uhvatio za kosu i odvukao do blagajne, i kad je ona ponovila da je blagajna zaključana, okrivljenik je počeo lupati po tipkovnici nastojeći ju otvoriti, a kad ga je djelatnica odgurnula, uhvatio ju je za džep njene kute i poderao ga, te ju s rukom u kojoj je držao nož uhvatio za vrat. Djelatnica se uspjela istrgnuti i otvoriti vrata te pobjeći iz trgovine, a potom je i okrivljenik istrčao i pobjegao ne otuđivši ništa.
Tereti ga se i da je 3. veljače 2020. oko 17,35 sati, u nakani da se domogne novca, predložio 13-godišnjem djetetu da opljačkaju jednu trgovinu u Sisku tako što će dijete držati nož i njime zaprijetiti djelatnici, a okrivljenik će uzeti novac, pa kad su maskirani ušli u trgovinu, dijete je usmjerilo nož prema djelatnici, a okrivljenik je od nje zatražio novac. Budući da je u tom trenutku u trgovinu ušao kupac, okrivljenik je zajedno s djetetom istrčao iz trgovine ništa ne otuđivši.
Županijskom sudu u Sisku predloženo je da se protiv okrivljenika, koji se nalazi u istražnom zatvoru, produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku).