Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika i pravne osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je početkom listopada 2019. godine donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1971.), hrvatskog državljanina (1971.), hrvatskog državljanina (1952.) i četvrtookrivljene pravne osobe zbog postojanja osnovane sumnje da je troje okrivljenika počinilo teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4. u svezi članka 221. stavak 2. Kaznenog zakona, te da je okrivljena pravna osoba počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4. u vezi  221. stavak 2. KZ-a, i u vezi članka 3. stavak 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (29. 10. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su 14. ožujka 2019. na objektu na privremenom gradilištu u Sisku, na kojem je četvrtookrivljeno trgovačko društvo izvodilo građevinske radove na obnovi krovišta stambeno-poslovne zgrade, prvookrivljenica kao direktorica okrivljenog trgovačkog društva, drugookrivljenik kao osoba ovlaštena za zastupanje okrivljenog trgovačkog društva i osoba koja je u ime društva organizirala poslove na navedenom gradilištu, te trećeokrivljeni kao voditelj radova i odgovorna osoba za provođenje mjera zaštite na radu na predmetnom gradilištu; olako držeći da do štetnih posljedica neće doći, protivno odredbama članka 41. i 44. Zakona o zaštiti na radu; propustili planirati, pripremati i provoditi radne postupke te razraditi i primjenjivati tehnologiju rada na način da se ne ugrožava sigurnost i zdravlje radnika, uvažavajući najvišu moguću razinu zaštite od rizika na radu i u vezi s radom, u skladu s pravilima zaštite na radu i drugim propisima.
Osnovano se sumnja da su propustili radnicima osigurati odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu te osigurati da ju radnici prilikom obavljanja posla koriste na propisani način, pa je uslijed demontiranja skele za izvođenje radova na navedenom gradilištu, navedenog dana oko 10,00 sati radnik (hrvatski državljanin, 1958.) koji se na skeli nalazio na visini od 13,8 metara gdje je demontirao cijevi i daske podnice bez zaštitne ograde, bez zaštitnog pojasa i bez stručne osposobljenosti za navedene poslove, pao s navedene visine te je smrtno stradao na mjestu događaja.
Postoji osnovana sumnja da je okrivljeno trgovačko društvo postupanjem prvookrivljenice na prethodno opisani način, odgovorno za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.