Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza i carine

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1957. i 1965.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza i carine. (6. 4. 2016.)

Prvookrivljenicu se tereti da je od 12. veljače do 21. prosinca 2007. kao odgovorna osoba vlastitog trgovačkog društva u Zagrebu; u nakani da se okoristi; na bankomatima višekratno podizala gotovinu sa žiro-računa društva tako da je podigla ukupan iznos od 1,240.000,00 kuna, od čega je dio podignute gotovine najprije položila u blagajnu društva, a potom novac podigla iz blagajne društva u ukupnom iznosu od 820.000,00 kuna. Podizanje novca pravdala je navodnim "posudbama po ugovoru", iako ga nije vratila niti namjeravala vratiti, a ostatak podignutog novca nije ničim pravdala. Novac je zadržala za sebe i time oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 1,240.000,00 kuna.

Drugookrivljenika se tereti da je od 21. do 31. prosinca 2007. kao odgovorna osoba vlastitog trgovačkog društva u Zagrebu; u nakani da se okoristi; na bankomatima višekratno podizao gotovinu sa žiro-računa društva tako da je podigao ukupan iznos od 97.000,00 kuna koji je zadržao za sebe i time oštetio trgovačko društvo za navedeni iznos. Tereti ga se i da; iako je kao direktor trgovačkog društva u Zagrebu bio u obvezi nadležnoj ispostavi porezne uprave predati prijavu poreza na dodanu vrijednost za tromjesečje od 1. listopada do 31. prosinca 2007. i konačni obračun poreza na dodanu vrijednost za 2007. godinu; u nakani da ne plati porez i time za svoje trgovačko društvo pribavi nepripadnu materijalnu dobit, na primljene uplate drugih trgovačkih društava ostvarene u spomenutom tromjesečju (ukupno 4,519.722,00 kuna) nije obračunao, podnio poreznu prijavu i konačni obračun poreza na dodanu vrijednost niti uplatio poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 291.982,74 kuna, za koji je oštetio proračun Republike Hrvatske.