Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnicu protiv četvorice okrivljenika zbog teške krađe i prikrivanja

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je, povodom kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, podiglo optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1987., 1994., 1993. i 1959.) odnosno protiv prve trojice okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. točka 5. i 8. Kaznenog zakona te protiv četvrtookrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela prikrivanja iz čl. 244. st. 1. KZ-a. (20. 6. 2014.)

Optužnicom se prvu trojicu okrivljenika tereti da su od 28. do 31. svibnja 2014. u Novom Selu Palanječkom, na Spomen području "1. Partizanskog odreda Vlado Janjić Capo" uporabom podesnog alata razbili skulpturu "Ustanak" (rad akademskog kipara Frane Kršinića) izrađenu od legure bronce, a potom su u dva navrata dijelove skulpture prodali u trgovačkom društvu za otkup sekundarnog otpada u Zagrebu oštetivši time Grad Sisak za 575.000,00 kuna.
Četvrtookrivljenika se tereti da je 6. lipnja 2014. nakon saznanja da su prethodna trojica okrivljenika otuđili i potom prodali dijelove skulpture "Ustanak"; radi prikrivanja istog; od trgovačkog društva za otkup sekundarnog otpada u Zagrebu svojim teretnim vozilom preuzeo dijelove otuđene skulpture, a potom kamion sa dijelovima skulpture predao trojici okrivljenika koji su ih sakrili. Dijelovi uništene skulpture su pronađeni i bit će predani Gradskom muzeju Sisak.