Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv 36-godišnjakinje zbog kaznenog djela protiv gospodarstva

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke (1983.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, u vezi članka 52. KZ/11, i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, u vezi čl. 52. KZ/11. (2. 3. 2020.)

Okrivljenicu se tereti da je od 31. siječnja 2013. do 31. kolovoza 2015. u Sisku, kao zaposlenica trgovačkog društva sa sjedištem u Sisku, prvo na radnom mjestu kadrovskog referenta-tajnice, a potom od 10. ožujka 2014. kao poslovna tajnica obavljajući i blagajničke poslove; iako je bila dužna obavljati te poslove odgovorno i s pažnjom dobrog stručnjaka, u nakani pribavljanja nepripadne materijalne dobiti, počinila navedeno kazneno djelo.
Okrivljenicu se tereti da je sastavljala neistinitu blagajničku dokumentaciju o isplatama gotovog novca koju je predavala na daljnje knjiženje u poslovnim knjigama društva, a u kojoj je lažno prikazivala veće obavljene isplate od stvarnih na ime naknade za loko vožnje, putne naloge i poštanske troškove, te je lažno iskazala isplate pojedinim radnicima koje nisu u  stvarnosti izvršene na ime jubilarnih nagrada, pomoći za bolovanja duža od 90 dana, kao i za pomoć u slučaju smrti. Tereti ju se da je na temelju tako sastavljene blagajničke dokumentacije neosnovano isplaćivala novac iz blagajne trgovačkog društva koji je zadržavala za sebe, odnosno da si je na opisani način iz blagajne trgovačkog društva neosnovano isplatila iznos od 105.868,34 kuna koji je zadržala za sebe i za taj iznos oštetila trgovačko društvo.