Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je 31. kolovoza 2020. rješenje o provođenju istrage protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1955.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11, te protiv drugookrivljenog hrvatskog državljanina (1953.) i trećeokrivljene hrvatske državljanke (1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11 u vezi čl. 38. KZ/11. (8. 9. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik od 16. siječnja 2014. do 27. veljače 2015. u Novskoj i Banovoj Jarugi, kao direktor trgovačkog društva; iako dužan poslove društva voditi sukladno zakonu, pravilima trgovačkog morala, struke i dobrim poslovnim običajima, protivno odredbi članka 430. u vezi članka 252. stavka 1. Zakona o trgovačkim društvima; u nakani da si pribavi veliku nepripadnu dobit, nagovorio drugookrivljenika kao voditelja benzinske postaje da mu omogući stjecanje protupravne imovinske koristi neovlaštenom uporabom kreditnih kartica koje mu je u tu svrhu i predao.
Nakon toga su, osnovano se sumnja, drugookrivljenik i trećeookrivljenica, kao prodavač na benzinskoj postaji, u nakani da omoguće prvookrivljeniku stjecanje protupravne koristi, izdavali račune za kupljeno gorivo na teret kreditnih kartica trgovačkog društva, kojem je direktor bio prvookrivljenik, iako su znali da gorivo nisu prodali tom društvu, već drugim kupcima koji su gorivo plaćali gotovinom. Osnovano se sumnja da su drugookrivljenik i trećeookrivljenica zadržavali pritom za sebe deset posto od tako naplaćenog gotovog novca, ukupno najmanje po tri tisuće kuna, dok je ostatak tako naplaćenog gotovog novca u točno neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 60.000,00 kuna, drugookrivljenik predao prvookrivljeniku, koji ga je zadržao za sebe, nakon čega je  trgovačko društvo kojem je direktor prvookrivljenik, na temelju nevjerodostojnih računa koje su izdavali drugookrivljenik i trećeookrivljena, isplatilo točno neutvrđeni iznos, ali svakako veći od 60.000,00 kuna
Prvookrivljenik si je, osnovano se sumnja, na opisani način pribavio nepripadnu dobit u točno neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 60.000,00 kuna na štetu trgovačkog društva kojem je direktor.