Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Dopuna priopćenja od 18. listopada 2019.–ispitana četvorica osumnjičenika, doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora i rješenje o provođenju istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 20. listopada 2019. ispitalo u svojstvu osumnjičenika četvoricu hrvatskih državljana (1966., 1989., 2001. i 1986.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili dva kaznena djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi članka 34. Kaznenog zakona, te da je hrvatski državljanin (1989.), osnovano se sumnja, počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a. (21. 10. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su četvorica osumnjičenika 18. listopada 2019. oko 3,30 sati u Petrinji (Sisačka ulica nasuprot kbr. 117), zajedno i po dogovoru, pratili dvojicu oštećenika u automobilu nakon njihova izlaska iz ugostiteljskog objekta, a kad su se oni vozilom zaustavili u Sisačkoj ulici na navedenom mjestu, osumnjičenici su im, u nakani da ih usmrte, prišli s pripremljenim nožem i metalnim ključem za demontažu kotača vozila, te ih fizički napali.
Jedan od oštećenika zadobio je tešku i po život opasnu ozljedu (ubodna rana u području abdomena, prijelom sinusa i nosne kosti), kao i drugi oštećenik (tri ubodne rane u području abdomena). Osumnjičenici nisu uspjeli u svojoj namjeri da ih usmrte jer su životi oštećenika spašeni pravovremenom medicinskom intervencijom. Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenik (1989.) 19. listopada 2019. u obiteljskoj kući u okolici Sisak, protivno članku 8. točki. 1. u vezi članka 7. stavka 1. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, držao automatsku pušku.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, sucu istrage Županijskog suda u Sisku podnesen je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv četvorice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Sisku prihvatio je navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor četvorici osumnjičenika, po predloženim zakonskim osnovama.
Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 21. listopada 2019. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv navedene četvorice okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje dva kaznena djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi članka 34. Kaznenog zakona, kao i protiv drugoookrivljenika (1989.) zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. Kaznenog zakona.