Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Potvrđena optužnica protiv 48-godišnjaka zbog ubojstava i pokušaja ubojstava

Optužno vijeće Županijskog suda u Sisku je na danas održanoj sjednici potvrdilo optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Sisku protiv državljanina Republike Srbije (1968.) zbog počinjenja tri kaznena djela ubojstva iz čl. 34. st. 2. toč. 5. Krivičnog zakona Republike Hrvatske i četiri kaznena djela ubojstva u pokušaju iz čl. 34. st. 2. toč. 5. Krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi s čl. 17. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (25. 5. 2016.)

Optuženika se tereti da je 26. srpnja 1991. u Hrvatskoj Kostajnici, u činu vodnika prve klase, kao zapovjednik prvog tenka u oklopnoj koloni 1. oklopnog bataljuna 51. motorizirane brigade JNA; koja se kretala iz Hrvatske Kostajnice u smjeru Kozibroda sa zadatkom uspostave tampon zone u oružanom sukobu između regularnih oružanih snaga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i naoružanih paravojnih srpskih postrojbi; a ispred koje se kao pratnja, sa zadatkom osiguranja oklopne kolone, kretalo označeno službeno vozilo marke "PUCH" MUP-a RH, zauzeo mjesto ciljača u tenku i rafalno ispalio više hitaca prema tom vozilu.
Tereti ga se da je po izlasku oklopne kolone iz grada; u namjeri da usmrti policijske službenike koji su se s punim povjerenjem u pripadnike oklopne kolone kretali na njenom čelu; iz spregnutog mitraljeza kalibra 7,62 mm ispalio više hitaca u vozilo odnosno u sedmero policijskih službenika koji su bili u tom označenom službenom policijskom vozilu.
U opisanom događaju trojica policijskih službenika su smrtno stradala, a jedan je ranjen dok su trojica policijskih službenika ostali neozlijeđeni, a optuženika se tereti da je cijevlju tenkovskog topa probijeno policijsko vozilo te potom odgurnuto u stranu pored ceste.
Optuženik nije dostupan nadležnim tijelima Republike Hrvatske.