Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv petorice albanskih državljana

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je 31. ožujka 2020. podnijelo Općinskom sudu u Sisku optužnicu protiv petorice albanskih državljana, i to protiv prvookrivljenika (1994.) zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 1. KZ-a i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a, te protiv drugookrivljenika mlađeg punoljetnika (1999.), trećeokrivljenika (1990.), četvrtookrivljenika (1996.) i petookrivljenika (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 1. KZ-a. (2. 4. 2020.)

Optužnicom im se stavlja na teret da su 22. siječnja 2020. na području Petrinje; nakon prethodnog dogovora i u zajedničkoj nakani pribavljanja neutvrđene novčane naknade; prvookrivljenik upravljao osobnim automobilom u kojem se kao suvozač nalazio drugookrivljeni mlađi punoljetnik, a u koji su prethodno na neutvrđenoj lokaciji uz državnu granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine preuzeli pet državljana Egipta znajući da se oni ilegalno nalaze na području Republike Hrvatske. Ispred njih su se u automobilu kao tzv. prethodnica kretala ostala trojica okrivljenika koji su upozoravali prvu dvojicu okrivljenika na raspored policijskih ophodnji u cesti. Sa spomenutim državljanima Egipta uputili su se u smjeru Zagreba, ali su ih u mjestu Gora zatekli policijski službenici.
Neposredno nakon počinjenja opisanog djela, kad su mu policijski službenici uporabom svjetlosnih i zvučnih signala službenog vozila naredili da zaustavi automobil kojim je upravljao, prvookrivljenika se tereti da to nije učinio, već je zaobišao policijsko službeno vozilo i nastavio te ubrzao vožnju odbijajući zaustaviti se. Pristajući da ovakvom vožnjom ugrozi druge sudionike u prometu, prvookrivljenik je pri brzini od oko 130 km/h pretjecao druga vozila na nepreglednim mjestima i mjestima gdje je takvo kretanje zabranjeno, kretao se prometnom trakom namijenjenom za kretanje vozila iz suprotnog smjera te takvom vožnjom nastavio nakon skretanja na popločanu stazu Šetališta Katjana Knežića u Petrinji koja je namijenjena samo za kretanje pješaka i na kojoj je u tom trenutku bio veći broj građana. Prvookrivljenika se tereti da je pristajući da ih ugrozi povećao brzinu kretanja vozila i nakon dvjesto metara vozilom udario u metalno drvenu klupu uslijed čega se vozilo zaustavilo. U opisanom događaju nitko nije ozlijeđen.
Nakon postignutog sporazuma o kazni i drugim mjerama sa svim imenovanim okrivljenicima u prisutnosti njihovih branitelja i potpisivanja izjava za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka, na sjednici optužnog vijeća održanoj 2. travnja 2020. na Općinskom sudu u Sisku, sud je potvrdio predmetnu optužnicu i donio te objavio presudu na temelju sporazuma stranaka kojom je prvooptuženik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, a drugooptuženi mlađi punoljetnik osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci uz izricanje sporedne novčane kazne. Trećeoptuženik i četvrtooptuženik su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci uz izricanje sporedne novčane kazne, dok je petooptuženik osuđen na kaznu zatvora u trajanju jedne godine uvjetno na pet godina uz izricanje novčane kazne kao sporedne.
Svim je optuženicima, uz iznimku petooptuženiku, produljen istražni zatvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.