Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv 55-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je krajem travnja 2020. godine, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. KZ-a. (18. 5. 2020.)
Optužnicom se okrivljenika tereti da je od 4. travnja 2014. do 9. listopada 2017., kao direktor jednog trgovačkog društva, dužan poslove društva voditi sukladno zakonu, pravilima trgovačkog morala, struke i dobrim poslovnim običajima, postupio protivno članku 430. u vezi članka 252. stavka 1. Zakona o trgovačkim društvima.
Tereti ga se da je, kako bi se nepripadno materijalno okoristio, s računa trgovačkog društva višekratno putem bankomata podigao gotov novac u ukupnom iznosu od 472.884,90 kuna, koji nije utrošio za poslovanje društva, niti ga je vratio društvu, već ga je zadržao za sebe čime se nepripadno okoristio te ujedno oštetio trgovačko društvo za navedeni iznos. Kako bi prikrio neosnovano podizanje i prisvajanje novca putem bankomata s računa trgovačkog društva, okrivljenik je, tereti ga se, sklopio 71 fiktivni ugovor o pozajmici, kojima je lažno prikazao da to trgovačko društvo, njemu pozajmljuje određene novčane iznose (ukupno 220.000,00 kuna), a ugovore je potpisao i kao zajmodavac i kao zajmoprimac.