Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv 71-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je početkom travnja 2020. godine, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1949.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 249. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (30. 4. 2020.)
Optužnicom se okrivljenika tereti da je 3. kolovoza 2017., kao direktor jednog trgovačkog društva; dužan poslove društva voditi sukladno zakonu, pravilima trgovačkog morala, struke i dobrim poslovnim običajima; postupio protivno članku 430. u vezi članka 252. stavka 1. Zakona o trgovačkim društvima.
Tereti ga se da je, kako bi trgovačkom društvu svog vjenčanog kuma omogućio zaradu, svjestan da će trgovačkom društvu u kojem je direktor nanijeti štetu, sklopio ugovor o financijskom leasingu kojim je od dobavljača nabavio neodgovarajući kamion za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada s dvije komore i kranom, nabavne vrijednosti 1.936.153,12 kuna uz učešće od 20 posto u iznosu od 484.038,28 kuna, dok ukupna naknada za leasing iznosi 2.718.603,92 kuna, koja se otplaćuje kroz 60 mjeseci u mjesečnim anuitetima od 36.923,57 kuna, a da prethodno za kupovinu navedenog kamiona i dugoročno zaduživanje trgovačkog društva koje je u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave nije pribavio njihovu suglasnost. Tereti ga se da je time postupio suprotno odredbi članka 90. stavka 1. Zakona o proračunu. Okrivljenika se tereti i da nije prikupio stručna mišljenja, iako je znao da kamion s kranom takvih tehničkih karakteristika ne odgovara potrebama i nije podoban za obavljanje djelatnosti prikupljanja i odvoza otpada tog trgovačkog društva, te da kamion nije iskoristiv u obavljanju poslovne djelatnosti društva iz razloga što je osnovna namjena kamiona s kranom pražnjenje otpada iz podzemnih spremnika, koji na područjima navedenih jedinica lokalne samouprave ne postoje niti su planirani, a doseg i maksimalna podizna snaga dizalice su nedostatni i za pražnjenje komunalnog otpada, papira, bio i miješanog komunalnog otpada iz polupodzemnih spremnika tzv. moloka. Ujedno, navedeni kamion je zbog prevelikih dimenzija i ostalih tehničkih karakteristika nepogodan i za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada s područja navedenih jedinica lokalne samouprave. Kako društvo nema mogućnosti raskida ugovora o financijskom leasingu, već je u obavezi isplatiti vrijednost kamiona odnosno ukupnu naknadu za leasing u iznosu od 2.718.603,92 kuna, okrivljenika se tereti da je time prouzročio štetu trgovačkom društvu u iznosu od 2.718.603,92 kune.